• Styczeń 5, 2016
  • Gala

Tegoroczna Gala, która odbędzie się 10 lutego w Filharmonii Narodowej w Warszawie będzie wyjątkowym świętem. Wydarzenie  uświetni występ laureatki XVII Konkursu Chopinowskiego Kate Liu. Artystka zdobyła trzecie miejsce i była niekwestionowaną ulubienicą publiczności.

Urodziła się 23 maja 1994 r. w Singapurze. Kształciła się w Instytucie Muzyki w Chicago u Alana Chowa, Micah Yui i Emilia del Rosario. Jest laureatką III Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego regionu Azji i Pacyfiku, konkursów w Montrealu, Eastman School of Music, w Hilton Head, im. Thomasa i Evon Cooperów w Oberlin, Nowym Jorku, Konkursu Międzynarodowego Stowarzyszenia Nauczycieli Gry Fortepianowej (MTNA) oraz Międzynarodowego Konkursu w Luizjanie. Dwukrotnie, w 2011 i 2012 r. otrzymała stypendium Amerykańskiej Fundacji Chopina. Wystąpiła z recitalami w Nowym Jorku (Carnegie Hall, Subculture Arts Underground, Salmagundi Club, Temple Emanu-El i in.) oraz Waszyngtonie (Kennedy Center, Phillip’s Collection), na antenach telewizji (WTTW Chicago) i radia (w programie „From the Top” publicznej rozgłośni amerykańskiej oraz w audycji chicagowskiego radia WFMT). W Symphony Center w Chicago wykonała na cztery ręce z Lang Langiem Fantazję f-moll Schuberta. Koncertowała z orkiestrami Daegu (Korea Płd.), Montrealu, Cleveland, Hilton Head, Evanston, Skokie Valley i Filharmonii w Rochester.

www.kateliu.com