Aptekarz to więcej niż sprzedawca

Wśród nominowanych do prestiżowej Nagrody Anioły Farmacji i Anioły Medycyny znalazła się mgr farm. Barbara Janczarek z apteki przy Rynku Jabłonowskich 6, Wysokie.

Anioły Farmacji i Anioły Medycyny to jedyna taka ogólnopolska nagroda – przyznawana przez pacjentów tym lekarzom i farmaceutom, których chcą w ten sposób wyróżnić i podziękować za wyjątkową opiekę, życzliwość i pomoc. Cała akcja ma charakter non profit, została zainicjowana przez Fundację Anioły Farmacji i Anioły Medycyny wyłącznie z potrzeby kreowania pozytywnych wzorów i wartości. Nagroda cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród pacjentów w całej Polsce. Już po raz czwarty przysyłali swoje zgłoszenia na specjalnych kuponach drukowanych w miesięczniku „Moda na Zdrowie”, który jest partnerem merytorycznym Nagrody, oraz przez stronę fundacja-anioly.org i ABCzdrowia.pl

– Jestem bardzo wdzięczna za nominację – mówi nam Barbara Janczarek. – Nie spodziewałam się, że moi pacjenci zadadzą sobie trud wysłania zgłoszeń z moją kandydaturą. Dla mnie każde ich podziękowanie za pomoc jest momentem szczególnym, potwierdzeniem, że dobrze wybrałam swój zawód.

Pacjenci docenili panią Barbarę za to, że „nikomu nie odmawia pomocy”. Nawet jeśli komuś brakuje pieniędzy na wykupienie recepty, ona wydaje leki. Ktoś inny zwrócił uwagę, że jest niezwykle cierpliwa i życzliwa wobec seniorów, jej pomoc nie sprowadza się jedynie do dobrego słowa. Ktoś przypomniał, że przez dwa lata jeździła regularnie do osiemdziesięcioletniej pacjentki i pomagała jej zaleczyć żylaki – nie było możliwości, aby odwiedzała ją pielęgniarka. Rany się pięknie zagoiły, a te wizyty zaowocowały przyjaźnią. – W pracy kieruję się przykazaniem „Kochaj bliźniego swego jak siebie samego” – opowiada pani Barbara. – W tym zawodzie potrzebna jest wewnętrzna pokora, tak aby pamiętać, że to pacjent jest najważniejszy, dobrze go zrozumieć, umieć się wczuć w jego sytuację. Pacjent wtedy czuje, że jest traktowany podmiotowo, że nie chodzi tylko o to, żeby kupił leki i wracał ze swoimi sprawami do domu, bo nikogo one nie obchodzą. Pacjenci wracają do nas, kiedy widzą nasze zaangażowanie. Preparaty można kupić wszędzie, na zaufanie trzeba sobie zapracować.

Tegorocznych laureatów nagrody poznamy 10 lutego na uroczystej gali rozdania Nagród Anioły Farmacji i Anioły Medycyny w Filharmonii Narodowej w Warszawie. Galę uświetni występ Kate Liu, finalistki Konkursu Chopinowskiego, ulubienicy publiczności, która przygotowała repertuar specjalnie na to wydarzenie. Bilety można kupić w kasach Filharmonii lub na bilety24.pl Relacja z uroczystości oraz portrety laureatów znajdą się w marcowym wydaniu „Mody na Zdrowie” oraz na stronie fundacja-anioly.org.