Pacjent ponad wszystko

Wśród nominowanych do prestiżowej Nagrody Anioły Farmacji i Anioły Medycyny – jedynej w Polsce nagrody społecznej, non profit, przyznawanej przez pacjentów tym lekarzom i farmaceutom, którym chcą podziękować za ich wyjątkową opiekę i pomoc – znalazła się mgr farm. Barbara Byszuk z apteki przy ul. Kasztelańskiej 2 w Kończycach Małych.
Nagroda, której organizatorem jest Fundacja Anioły Farmacji i Anioły Medycyny cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród pacjentów. Już po raz czwarty przysyłali swoje zgłoszenia na specjalnych kuponach drukowanych w miesięczniku „Moda na Zdrowie”, który jest partnerem merytorycznym Nagrody, oraz przez stronę fundacja-anioly.org i ABCzdrowia.pl  W swoich zgłoszeniach pacjenci pisali o nadzwyczajnej życzliwości, z jaką traktuje ich pani Barbara, jej kompetencjach i że zawsze ma dla każdego czas.
– Farmaceuta to szczególny zawód – mówi nam Barbara Byszuk – wymaga ciągłego kształcenia się, wiedzy szerszej niż tylko o lekach, i ogromnej otwartości dla drugiego człowieka. Pacjenci przychodzą z różnymi problemami, jeśli mają do nas zaufanie. Nieraz zdarza się, że ktoś nie może dostać się do lekarza, a potrzebuje pomocy specjalisty, wtedy sama dzwonię i szukam, staram się pomóc najlepiej, jak to możliwe. Ostatnio przyszła pacjentka, której mąż nie chciał zgodzić się na hospitalizację, a jego stan tego wymagał. Trzeba jej było wszystko wytłumaczyć, na czym będzie polegało leczenie, dlaczego jest konieczne itd. aby mogła to powtórzyć mężowi. W naszej pracy trzeba mieć dużo cierpliwości, czasami parę razy trzeba tłumaczyć pacjentom, jak mają przyjmować leki, czasem trzeba skonsultować się z lekarzem, jeśli na receptach od różnych specjalistów widzimy, że są leki, których nie powinno się przyjmować razem. Nasz zawód jest często sprowadzany do roli sprzedawcy, zupełnie niesłusznie. Opieka farmaceutyczna nie polega na sprzedawaniu towaru. Farmaceuta jest dla pacjenta, nagroda Anioły Farmacji i Anioły Medycyny o tym przypomina. Dla mnie to wielkie wyróżnienie!
Laureatów nagrody poznamy 10 lutego na uroczystej gali rozdania Nagród Anioły Farmacji i Anioły Medycyny w Filharmonii Narodowej w Warszawie. Galę uświetni występ Kate Liu, laureatki Konkursu Chopinowskiego, ulubienicy publiczności, która przygotowała repertuar specjalnie na to wydarzenie. Bilety można kupić w kasach Filharmonii lub na bilety24.pl Relacja z uroczystości oraz portrety laureatów znajdą się w marcowym wydaniu „Mody na Zdrowie” oraz na stronie fundacja-anioly.org.
(RK)